WZC Filfurdo: vrijwilligers aan het woord

Gepubliceerd opdonderdag 4 maart 202111.17 u.

Paulette Van Steenwinkel, vrijwilliger bij Filfurdo

Paulette, wat was de aanzet om als vrijwilliger te starten in Filfurdo?

Na mijn loopbaan als poetsvrouw in de zorg, was ik ervan overtuigd dat vrijwilliger zijn niet alleen een nuttige bezigheid is, maar ook dat het me veel persoonlijke voldoening zou geven om een bijdrage te kunnen leveren aan de levenskwaliteit van de bewoners.

Heb je daar voldoende de tijd voor?

Naast mijn gezinsleven wou ik absoluut mijn vrije tijd flexibel inzetten om zinvol bezig te zijn voor de mensen. Dat doet ook mijn hartje goed.

Momenteel ben ik dinsdag en donderdag actief in Filfurdo. In mijn overige vrije tijd ben ik thuis bezig met het bakken van heerlijke wafeltjes of cakejes. Hiermee kunnen we de smaakpapillen van de bewoners af en toe eens prikkelen. Het is al duidelijk gebleken dat zij enorm het artisanale appreciëren. Het haalt bij hen warme herinneringen naar boven aan “de goede ouwe tijd”.

Aan welke activiteiten neem je deel?

Ik ben graag creatief bezig. Met knutselen en handwerken kan ik me uren amuseren. Ik help de begeleiders in wonen en leven met veel plezier mee aan de werkjes die verkocht worden op bijvoorbeeld de zomermarkten en kerstmarkten.

Muziek en zang, mijn favoriete activiteiten, maken dat je je zorgen even kan vergeten. Ik ervaar het zelf als iets magisch: het ontspant, maakt je vrolijk en het kan heel wat emoties naar boven brengen. Je voelt ook meteen aan hoe belangrijk muziek is voor de bewoners. Mensen hebben nood aan ontspanning en beweging. Bovendien ken ik ook heel wat oude liedjes. Zo breid ik ook het repertoire van de begeleiders in wonen en leven uit. (lacht met een knipoog) 

Samen koken is een heuse uitdaging! Hier kunnen de begeleiders in wonen en leven onze extra hulp goed gebruiken. Bijvoorbeeld bij het bereiden van mosselen. Het prikkelt bovendien de zintuigen: proeven, ruiken…. Heerlijk!

Zie je jezelf dit nog lang doen?

Zeer zeker!

Ik blijf het doen voor de vriendschap van de mensen en geniet samen met de bewoners en hun begeleiders in wonen en leven van het samenzijn.

Gezelligheid, contact met anderen en samen iets kunnen bereiken, zorgen ervoor dat ik het met heel mijn hart doe.

Belangrijk is ook te weten dat je niet altijd iets voor iemand kan doen, maar je kunt er wel altijd gewoon voor hen zijn. Af en toe krijg je niets meer dan een glimlach, soms is er een duidelijke reactie.

Vrijwilligerswerk is inspirerend en geeft zoveel voldoening!!

Waar kunnen mensen zich volgens jou nog voor engageren als vrijwilliger in het WZC?

Mijn ervaring zegt dat veel residenten ook nood hebben aan een babbeltje of gezelschap, een luisterend oor, aandacht, respect en warmte. Aandachtspunten die we ook kunnen terugvinden in de visie van woonzorgcentrum Filfurdo.

Hier kan je als vrijwilliger zeer zeker je steentje aan bijdragen en je eigen talenten gebruiken.

ZIN OM VRIJWILLIGER TE WORDEN STUUR EEN MAILTJE NAAR filfurdo@zorgbedrijfvilvoorde.be