Waarom vrijwilligers zo belangrijk zijn!

Gepubliceerd opdonderdag 4 augustus 202210.43 u.
Het Zorgbedrijf kan rekenen op de hulp van 120 vrijwilligers. Nele, Tamara, Melissa en Nicolas, centrumleiders van de lokale dienstencentra, vertellen waarom elk van hen onmisbaar is.

“Ik geef het grif toe, onze LDC’s zouden niet draaien zonder onze vrijwilligers, die zijn van onschatbare waarde”, vertelt Nicolas. “Stuk voor stuk zijn het zonnige mensen die hun werk graag doen. Ze brengen ook expertise mee die wij niet hebben. Zo geven ze yoga, dans- en turnlessen, speelse sessies Nederlands, Spaans en Engels, helpen ze bij huiswerk...” Melissa wijst erop dat er ook veel ‘gewone’ helpende handen zijn die eetfestijnen voorbereiden of achter de toog staan…. “Telkens weer een enorme hulp want zo komen wij, medewerkers, meer toe aan ons eigen werk”, lacht ze.  

“Onze vrijwilligers zijn gelukkig echte blijvers”, laat Nele horen. “Ze proeven van het werk, vinden het lekker en blijven hangen. We proberen de werksfeer zo aangenaam mogelijk te maken vol leuke sociale contacten. Elke dag opnieuw laten we ze voelen hoe we hen waarderen, want ze zijn dat zo waard! Eén keer per jaar belonen we ze met een groot vrijwilligersfeest en een cadeaubon. Maar dat is het eigenlijk. Chapeau toch!”

“Omdat onze activiteiten vooral overdag plaatsvinden, zijn onze vrijwilligers vaak gepensioneerd”, vult Tamara aan. “De meesten werken een halve dag in de week, maar er zijn er ook die zich engageren voor drie halve dagen. ‘Wat je geeft, krijg je dubbel en dik terug!’, dat motto geldt zeker voor onze vrijwilligers.”

Twee vrijwilligers aan het woord

Hélène Dumont (77): “Een keer per maand koken we op vrijdag voor maximaal 50 man, meer is niet mogelijk met onze twee pitjes en één bain-marie. Het blijft een uitdaging om alles op tijd én lekker klaar te krijgen. Een keer per maand doe ik ook de bingo op dinsdag. En vaak sta ik achter mijn plekje, de toog”, lacht ze. “Ik doe al vrijwilligerswerk sinds 2000 en blijf dat doen zolang ik kan. Ik houd ervan mensen blij te maken met een zotte opmerking hier en daar. Het sociale contact houdt me jong. Als ik kan helpen, is mijn dag goed!”

Frans Willems (77): “Ik geef huiswerkbegeleiding op maandag, dinsdag en donderdag, telkens van 15.20 uur tot 16.45 uur. Een logische voortzetting van mijn carrière als onderwijzer in Sint-Jans-Molenbeek. Op mijn 55ste mocht ik al met pensioen, maar de zin om les te geven bleef aanwezig. Als ik zie hoeveel vorderingen een kind maakt, word ik helemaal warm vanbinnen. Kinderen extra aandacht geven in een 1-op-1-aanpak, dat motiveert hen zo hard! Ik geniet van wat ik doe, heb het gevoel écht iets tastbaars te doen voor de maatschappij en ik krijg er enorm veel vriendschap en dankbaarheid voor terug.”

Word je warm van deze getuigenissen? Ook zin om vrijwilliger te worden? Kom eens langs.

Of bel: 02/447.07.20

© C’bon