Samen MENS De referentie voor goede zorg voor mensen met dementie

Gepubliceerd opdonderdag 6 april 20239.45 u.
Op 14 juni 2021 wordt Filfurdo, samen met nog 19 organisaties, geselecteerd uit 136 kandidaturen voor het project Samen MENS.

Met veel enthousiasme wordt een veranderteam samengesteld. In dit veranderteam worden de verschillende disciplines vertegenwoordigd. Dit veranderteam kiest als naam ‘De Kolibries’ omdat ze stilstaan bij de bewoners met dementie maar ook steeds in beweging willen blijven zoals een kolibrie. Een van onze bewoners met dementie laat zijn talent zien en tekent een kolibrie als logo voor het veranderteam.

Filfurdo werkt aan 3 actiepunten:

  • Uitwerken van een moodboard
  • Creëren van een familiekast
  • Creëren van een dementievriendelijke tuin

Met deze acties willen we inzetten op huiselijkheid en autonomie van onze bewoners, het betrekken van mantelzorgers en zorg op maat.

Na veel ups en downs zijn ‘De Kolibries’ trots op de stappen die ze hebben bereikt.

Het moodboard geeft ons de mogelijkheid om de bewoner en de mantelzorger beter te leren kennen vanwege het gesprek dat we met hen aangaan. Na een gesprek zei een familielid: “het geeft me een goed gevoel dat jullie jullie inzetten om mijn mama beter te leren kennen”. Een medewerker gaf aan dat ze door het moodboard te lezen beter begreep waarom een bewoner op bepaalde prikkels reageert.

De familiekast laat ons toe samen met de familie een tas koffie te drinken. Hierdoor brengen we huiselijkheid en willen we de familie laten weten dat ze welkom zijn. “Tof dat we hier ne kaffee kunnen drinken zonder het te moeten vragen.”

We hebben al een mooie binnentuin maar we willen deze toegankelijker en dementievriendelijker maken. Bij mooi weer maken we zo veel mogelijk gebruik van de binnentuin door:

  • samen met de kinderopvang van Felies activiteiten te doen;
  • samen een slaatje te maken voor de BBQ georganiseerd door Compass Group

We willen graag de tuin nog verder uitrusten met aangepaste plantenbakken en zitbanken zodat er samen getuinierd en gekeuveld kan worden op gezellige zitbanken. Hiervoor werden we reeds gesponsord door Kiwanis Vilvoorde. Van hen ontvingen we € 750,00, waarvoor onze welgemeende dank!

Het project werd vanuit de overheid inmiddels afgesloten met een groot slotevent in Brussel waar elke organisatie zijn project mocht komen voorstellen. Dit einde is voor ons vooral een nieuw begin. We blijven inzetten op persoonsgerichte zorg en het verder uitwerken van onze actiepunten.