Project ‘Vriendschap in 6 brieven’ i.s.m. huisvandeMens

Gepubliceerd opdonderdag 13 april 202310.24 u.
Hoe leuk was het vroeger een handgeschreven brief in je brievenbus te vinden? In september 2022 is WZC Filfurdo mee ingestapt in het project ‘Vriendschap in 6 brieven’ van HuisvandeMens.

Een vast aantal bewoners van WZC Filfurdo wordt gekoppeld aan een zelfde aantal bewoners van WZC Lisdodde en WZC Hof van Egmont uit Mechelen. Ze worden penmaatjes en schrijven elkaar van september 2022 tot februari 2023 maandelijks een brief.

De penmaatjes worden maandelijks op weg geholpen door hen een thema aan te reiken:

  1. Stel je voor, vertel over je leven in het verleden en nu. Wat deed je graag en doe je nu graag?
  2. Wat doet bijvoorbeeld muziek en gedichten met jou…
  3. Wat waren belangrijke gebeurtenissen in je leven…
  4. Welke gedachten komen naar boven bij ‘tradities en feestdagen’…
  5. Waar voel je je thuis (bijvoorbeeld op reis)… Welke plaatsen kan je niet zonder glimlach voorbijgaan…
  6. Over liefde… bijvoorbeeld voor een persoon, maar ook dier of passie/hobby…

Uiteraard mag er ook gewoon gereageerd worden op de brief van het penmaatje.

Ernestine (96j) en Ghislaine (95j) beide hartsvriendinnen verblijven in WZC Filfurdo.  Zij schreven samen brieven met Lizette (89j), die in het WZC Lisdotte verblijft. “Het was een fijne ervaring”, zeggen de dames. “We schreven onder andere over onze grote liefdes, maar ook veel over de reizen die we in ons leven maakten. We zijn blij dat we elkaar op deze manier kunnen leren kennen en dat we voor het eerst in het echt met elkaar kunnen praten. We kunnen meteen bespreken of we ook in de toekomst naar elkaar zullen blijven schrijven.”

De hartsvriendinnen Ernestine en Ghislaine (rechtstaand) samen met Lizette.

HuisvandeMens voorziet ons van het penmaatjes-pakket zoals briefpapier en omslagen. Zij zorgen er tevens voor dat de geschreven brieven bij de juiste penmaatjes terecht komen.

Roger (87j, WZC Filfurdo) schreef zijn brieven naar Frans (82j, WZC Hof Van Egmont). “In het begin dicteerde ik de brieven en schreef iemand anders ze uit”, zegt Roger. “Maar gaandeweg werd mijn motoriek beter en kon ik de brieven zelf schrijven. Ik vind het dan ook een heel goed project. Het is leuk om met iemand kennis te kunnen maken die je helemaal niet kende. Ik vond het heel aangenaam. Ik schreef onder andere over onze jeugd en over mijn overleden vrouw. Ik wil zeker blijven schrijven.” 

Roger (links) en Frans (rechts)

De bewoners van WZC Filfurdo krijgen bij het schrijven en opstellen van de brieven hulp van onze vrijwilligers of begeleiders in wonen en leven.

Vaak werden brieven gedicteerd, maar Frans (94j, WZC Filfurdo) schreef ze deels zelf. “Met één vinger op een schrijfmachine die ik uit de mottenballen had opgevist. Het lint was grotendeels opgedroogd, maar het ging nog. We hadden het over van alles en nog wat.” Het deed hem deugd. “Ik kon mij nog uiten, interesse opwekken. Ik bleek nog niet volledig afgeschreven.”

Frans (links) en Benoït (rechts)

Albert (99j, WZC Filfurdo) en Jeanine (83j, WZC De Lisdodde) schreven elkaar in het Frans. “Hij is een vriendelijke man, maar hij hoort niet veel. Dan was het schrijven gemakkelijker”, vertelt ze.

Jeanine (links) , Albert (rechts)

Als kers op de taart van deze mooie samenwerking heeft in het WZC Lisdodde op 21 februari 2023 een slotevent plaats gehad voor alle deelnemers met een taartje en koffie. Op dit slotevent hebben de penmaatjes elkaar voor het eerst ontmoet.

Onze bewoners hebben ervan genoten!

Niet alleen de bewoners, ook de begeleiders zijn enthousiast over het project. “De bewoners hebben er echt veel aan gehad”, zegt Gwendy Verschueren. “Al was het vaak ook ontroerend en zijn er ook traantjes gevloeid. Heel wat bewoners hebben veel meegemaakt in hun leven. Door die verhalen opnieuw te vertellen, werd het soms erg emotioneel. Maar ik denk dat iedereen er vooral met veel plezier aan heeft deelgenomen.”