Luisteren in je zetel

Gepubliceerd opdinsdag 30 januari 202412.05 u.
Voorlezen werkt verbindend en rustgevend voor alle leeftijden. Voorleessessies voorkomen bovendien sociaal isolement. Ontspanning, plezier en genieten staan hierbij centraal. Voorlezen heeft te maken met gezelligheid en intimiteit. Het is een warm ritueel dat geen tegenprestatie vraagt.

De bewoners hoeven het verhaal immers niet te begrijpen om ervan te kunnen genieten.  Er zit ook muziek in de taal en ze kunnen hun eigen associaties en beelden maken bij een verhaal. Het is eerder een moment om je te laten meevoeren met de woorden, klanken en beelden. Het is bovendien een zinvolle activiteit waarbij we ook onze bewoners met dementie kunnen bereiken.

Voor familieleden, stagiairs, personeel, vrijwilligers en ja ook zelfs bewoners kan voorlezen een activiteit zijn om een gesprek aan te knopen met de ouderen en hen met elkaar in contact te brengen. De nabesprekingen van een verhaal zijn daarbij erg waardevol.  Het zorgt ervoor dat de bewoners zich gezien en gehoord voelen.  Zo ontstaat de mogelijkheid om herinneringen op te halen.

Onze vrijwilliger Gino komt op regelmatige tijdstippen voorlezen in Filfurdo.

In samenwerking met Christine, vrijwilligster van het Rode Kruis, hebben we de optie om te kiezen uit een variatie van leesboekjes.

Omdat het zo waardevol is, zijn wij zelf ook aan de slag gegaan met het creƫren van eigen thuis bib op maat van onze residenten.