Vilvoorde -De leerlingen van de Vilvoordse gemeentelijke basisschool Kinderkoppen beleven geen gewone lesweken. Ze gaan op bezoek bij de groendienst, de garage de bibliotheek of zelfs in het woonzorgcentrum. “Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het ontdekken van je interesses”, zegt zorgjuf Kristel Van den Borre.
 
De amper tienjarige Alya duwt in het woonzorgcentrum Filfurdo een zware kar vooruit met kledij en lakens voor de bewoners. Die zien haar graag komen en zwaaien glimlachend als ze voorbijwandelt. Of het echt haar droomjob is voor later, betwijfelt de jonge Vilvoordse.“Ik zou liever voetballer worden”, lacht ze. “Maar ik heb wel leuke taakjes gekregen hier waarvoor ik heel wat spierkracht nodig heb.”

Beroepen ontdekken

Het bezoek van het vijfde leerjaar in het woon-zorgcentrum kadert in het nieuwe project van SBS Kinderkoppen. Daar trekken ze de komende weken met hun kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar naar buiten om verschillende beroepen te ontdekken.“Die kunnen ze aan den lijve ondervinden”, zegt Kristel Van den Borre, zorgjuf van het vijfde leerjaar. “Het is de eerste keer dat we hen op deze manier laten kennismaken met de werkwereld. Het is belangrijk dat de kinderen van jongs af aan op de kar springen. Ze weten immers dat ook de ouders een bepaalde job uitoefenen. Bovendien weten kinderen van zes jaar al zeer goed dat er verschillende beroepen bestaan.”

Nooit vroeg genoeg

Je kan nooit vroeg genoeg beginnen met het ontdekken van je interesses, gelooft de Vilvoordse basisschool. “Daarom proberen we zelfs al met onze kleutertjes talenten uit te werken. Zo maken we op school bijvoorbeeld een timmershoek of een dokters- of kappershoek. Het is ook heel belangrijk bepaalde vooroordelen te doorbreken, waarbij bepaalde beroepen enkel met jongens of meisjes worden geassocieerd.”

In Filfurdo zagen ze de jeugdige bende alvast graag komen. “We hebben niet getwijfeld om in het project te stappen”, zegt Marie De Vos, directrice van de zorgafdeling. “We vinden het belangrijk om lokaal verankerd te zijn. Bovendien zijn het hier bijna allemaal knelpuntberoepen, vermoedelijk zelfs wanneer deze kinderen ooit afgestudeerd zijn. En ook voor onze bewoners brengt dit leven in de brouwerij. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Bovendien zien we ook dat onze medewerkers glunderen dat ze hun passie voor hun beroep kunnen delen met de leerlingen.”