Introductie zindelijkheidstassen in het kinderdagverblijf

Gepubliceerd opdinsdag 30 januari 202411.59 u.
Sinds kort hebben we binnen het kinderdagverblijf zindelijkheidstassen. De periode van zindelijkheidstraining is niet altijd even gemakkelijk. Wanneer een kind overgaat van het kinderdagverblijf naar de kleuterschool, is zindelijkheid vaak 1 van de zorgen.

Gezinnen ervaren een bepaalde druk om hun kind op tijd zindelijk te krijgen en vinden het hierbij vaak moeilijk om dit op een ontspannen manier te doen. De ongelukjes leiden vaak tot onzekerheid bij de gezinnen, er wordt druk ervaren van buiten. En dat is niet nodig.

Zindelijkheid is iets dat met vallen en opstaan gaat, het is een leerproces voor de peuters, zij hebben hiervoor voldoende tijd nodig om te oefenen, dit op eigen tempo te doen en dit op een leuke manier te ervaren.

Daarom vinden we het belangrijk om als kinderdagverblijf onze gezinnen hierin te ondersteunen en hier SAMEN mee aan de slag te gaan. Wanneer een kind tekenen van interesse in de zindelijkheid begint te tonen, kunnen de gezinnen in overleg met de kinderbegeleider de zindelijkheidstas meenemen. Dit zorgt voor eenzelfde aanpak die meer duidelijkheid en structuur geeft, waardoor het kind zich hier veilig en goed bij gaat voelen. Zo kunnen de gezinnen op een ontspannen en plezierige manier starten aan het zindelijkheidsproces, dit zonder de onnodige spanning.

We willen onze gezinnen die het even niet meer weten ondersteunen door informatie aan te bieden rond zindelijkheid. Zo kunnen ze zich inlezen over mogelijke tips and tricks waar ze misschien zelf nog geen weet van hadden.

De tas zorgt er voor dat gezinnen en begeleiders in open communicatie met elkaar kunnen gaan. Hoe lukt dit thuis? Hoe lukt het in het kinderdagverblijf? Met wat heeft het kind het een beetje moeilijk? Wat gaat er al super? Door deze interactie voelen ouders zich niet meer alleen in dit zindelijkheidsproces en neemt dit toch wat zorgen weg. Het biedt het overleg tussen ouder en kinderbegeleider meer kansen om beter op de zindelijkheid in te spelen.

Deze zindelijkheidstas geeft een positieve motivatie aan kinderen. Ze vinden het leuk om dit samen met het vriendje uit het boek te doen en de spelletjes zorgen voor een fijne ervaring. Er is geen druk en het kind leert al spelend hoe op het potje te gaan.